Friday, August 5, 2011

10 tahun yang lalu................

salam  semua.
10 tahun yang lalu.................
ketika umur aku 10 tahun,
adik aku yang bongsu(adik yang ke5 untuk aku and anak ke7 dalam family) lahir kat dunia.
and aku rasa tu maybe adik aku yang bongsu(hope for no more 'adik' after that.hahaha)
sepanjang aku kecik sampai lah umur 10 tahun,
keje aku ialah jaga adik-adik aku yang 5 orang tu,buatkan susu untuk diorang,basuh berak kencing diorang,basuh napkin diorang(dulu-dulu pakai napkin je kat rumah sebab jimat),sidai napkin and baju-baju diorang,lipat napkin and baju-baju diorang yang bertimbun,layan karenah diorang gaduh,tolong mama buatkan makanan untuk diorang and bla3.
then kalau mama kursus,ktorang balik kampung.nenek jaga ktorang sebab abah kerja.
korang pernah tak jaga adik korang,then korang kena tampar dengan nenek walaupon bukan salah korang adik tu jatuh??korang tak pernah,tapiii aku pernah.
korang pernah tak rasa kena marah dengan mama masa umur darjah 3 sebab adik korang yang baru 3 hari lahir menanges??mesti la kita pikir takkan aku nak dukung baby baru lahir ni.aku pon baru darjah 3.
kalau ikutkan memang banyak lagi pengalaman aku masa kecik.
sedih pon ade gak sebab rasa time tu aku kecik lagi.
buat ape nak kena jaga diorang,aku nak jugak main dengan kawan-kawan lain.

semalam.............
kali ni umur aku da 20 tahun,
lepas balik terawih,aku terus lipat baju(keje aku yang biasa,lipat baju lepas terawih sambil tengok tv).
then aku cakap dengan abah,
"abah,tengok ni.ni kerja kakak 10 tahun yang dulu.10 tahun dulu,kakak yang kena lipat baju ojan,an-an,amim,e-e,ida.sekarang kakak lipat baju baby lagi.aduhhh.rasa macam tambah adik lagi plak.hehe"
aku cakap dengan nada ketawa.
abah:"hehehe.kesian kakak kena lipat lagi'.
aku pon gelak je.huhu
well,kali ni kerja aku sama macam 10 tahun yang lalu.
tapi bukan jaga adik aku.aku kena jaga adik sepupu aku yang baru lahir 21/7 hrtu.
sekarang ni makcik aku and anak dia tinggal uma aku supaya mama boleh jaga makan and pantang dia.
bdw,aku da tak kesah da kena jaga baby sekarang.
mungkin sekarang aku da makin besar,da makin matang and da belajar cara untuk buat sesuatu dengan ikhlas.
dari baby tu hari ke4 aku da dukung dia and sekarang aku kena jadi buaian bergerak dia tiap kali dia nanges.hehe
pernah sekali satu malam(malam tu malaysia lawan singapura), baby tu nanges.
aku pon ambik la baby tu and dukung dia sampai dia tidur.
bila dia da tidur,aku letak kat pangku aku and still dodoi2 dia lagi.
family aku yang lain plak bersemangat tgok bola.pastu ade jugak la adik-adik aku yang kacau-kacau baby.
then aku cakap,"jangan kacau.t baby bangun.susa taw nak jaga baby.korang tak pernah rasa.kakak da rasa da masa jage korang"
tiba-tiba aku sebak.arghhhh.aku memang macam ni.cepat tersentuh.sedih!
air mata aku mengalir depan mama,makcik aku, and adik-adik aku.
entah kenapa laju air mata yg mengalir walaupon aku bukan jenis yang cepat menangis depan family.
zaman kanak-kanak aku selalu buat aku sedih and cepat tersentuh.macam-macam pengalaman yang aku rasa.
orang lain tak rasa ape yang aku rasa.and no wonder la kalau orang lain hepi time kanak-tapi aku tak sangat.
aku tau life aku macam mana masa kecik-kecik dulu.

tapi...............
aku dapat sesuatu yang korang semua tak dapat.
pengalaman mengajar kita.
*hasil didikan mama,aku jadi orang yang berguna.
*walaupon mula-mula agak pahit,tapi hasilnya amat manis.
*aku tak jadi orang yang malas and tak tau buat kerja.
*aku tak jadi orang yang tak tau masak and hanya beli makanan siap sahaja.
*aku tak jadi orang yang geli untuk cuci najis kanak-kanak sebab aku da jadi biasa apabila dengan adik-adik aku dulu.
*aku tak jadi orang yang merungut and tak reti bersyukur sebab aku tau erti payahnya kehidupan.
*aku tak jadi orang yang sombong sebab aku tau sombong takkan membawa kepada apa-apa.
*inilah life aku.
*life yang diuji oleh Allah supaya aku jadi lebih tabah.
*yang mana akhirnya,
*life ini yang membawa kepada 1001 kebahagiaan, kemanisan, kejayaan dan keberkatan dunia akhirat.
*aku yakin setiap yang berlaku ade hikmahnya.....................
wallahu'Alam. 




9 comments:

Mohammed Faizal said...

cam sedih je...sesi meluahkan perasaan....bile dikenang yang dilalui semua terbaik buat diri mendidik jiwa agar menjadi insan berguna

~aku dan die~ said...

@faizal,huhu.dulu mungkin ade sikit marah,tapi skrg tak lg.He knows the best :)

arim said...

walaupun tanggungjawabnye lebih tapi seiring dengan pengalaman yg kite dpt kn. cume perit skit la mule2..

(:

SweetLikeWhat said...

sedih pulak baca..tapi takpe kan..ade hikmah semua tu..sekurang-kurangnya kita dapat belajar macam-macam dengan pengalaman kita tu..

Cik Bell said...

adoii..sedihnye baca citer nie..huhu..
betul tu..pengalaman mematangkan kita..memang pahit tapi berguna utk kita wat masa depan..sob3..

~aku dan die~ said...

@arim:btol2.memg mule2 perit,tp hasilnye,bgos :)

@SweetLikeWhat:huhu.pglmn mengajar kita erti kehidupan :D

@Cik Bell: :))

alif haris said...

wuuuu ..
hebat pengalaman ko ..
aku dulu disuruh jaga adek aku pegi buli .. hahahha abes nagis aku lari ..
hoohoho
jahat kan ..
weyh aku tag ko dlm latest entri aku taw :)

Ruzzezanie said...

huhu~~~ macam sedih ye bace.

# semua tu pengalaman kan dear? hopefully, ianya akan lebih mematangkan dan mengingatkan kita betapa bernilainya seorang ibu yang menjaga kita masa kelahiran kita dulu..

~aku dan die~ said...

@alif:hahahah.tgok muka ko pon tw ko ni pembuli :P haha.ko tag ape ha??bdw,thanks tag aku :D

@Ruzzezanie:hehe.yup2!semua tu pglmn yg mematangkn diri and pglmn yg sgt berhrga :)