Thursday, July 7, 2011

BUKA PUASA DENGAN RESEPI DONUT BAKAL MAK MERTUA :D

Salam semua. Harini gembira sangat.hahahah.sebab pe gembira?? Harini aku da berjaya masak donut ikut resepi mak mertua aku. Mr Daos kasi resepi.peeeeewwwwwiiitttt. ingtkan mamat ni nak masak,aleh2 dia kasi aku resepi suruh aku buat =.=

Memang ikut perancangan aku nak masak kuih pon harini. Cuma aku takde idea nak buat kuih ape. Tiba2 Mr Daos pon kasi la idea buat kuih donut and dia suruh try resepi ibu dia. Ok.takde hal la. Aku Tanya mama dulu,mama ade mauripan tak sebab nak buat donut kena la pakai mauripan. Mama kata ade. Good! Then Mr Daos pon kasi la resepi. Sesape nak resepi bakal mak mertua aku, boleh la try eh. Dialu2kan untuk perkongsian! :D

Bahan2:
1kg tepung gandum
1 bungkus mauripan(mauripan dibancuh dengan secawan air)
3 sudu susu pekat
3 sudu gula
1/4 sudu garam
1 ½ sudu marjerin

Cara-caranya:
1. Gaul tepung dan marjerin di dalam satu bekas.
2. Kemudian, masukkan susu pekat,gula dan garam.
3. Masukkan air bancuhan mauripan ke dalam bekas sedikit demi sedikit untuk mengelakkan adunan daripada terlembik.
4. Jika air bancuhan mauripan terkurang, tambahkan air sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
5. Gaul hingga sebati.
6. Biarkan adunan selama 30 minit,kemudian bentukkan seperti kuih donut dan goreng! :)
 ni adunan aku :)
hahaah..gemuk2 en aku buat??tak kesah la..jnji sedap~

Amacam??da try da??huhu. senang and sedap kan!hehehe. mama pon kata sedap. percaya tak??alhamdulillah. jadi jugak la cubaan resepi pertama bakal mak mertua aku :P hahahaha. Walaupon kuih ni da sejuk sebab da lama goreng,tapi kuih ni still lembut.
taraaaaaaa!siap da donut. nmpk sedap kn??ternyata sedap :D
jgn tengok bentuk dia yg hodoh. aku bukan penjual donut ;P

Jadi, untuk buka puasa tadi aku juz makan 3 keping kuih donut+sedikit nasi. Kenyang suda! Hohoho.
Sesape boleh la try buat kuih donut ni. Mane tau nak buat untuk buka puasa bulan ramadhan nanti ke. Takpun,kalau sesiapa ade hajat nak bukak gerai bazar ramdhan jual donut,boleh la try :D
Itu je untuk perkongsian dapur harini. Hari lain kita try resepi lain plak ok ;) bye2!! ^_^

5 comments:

diana said...

nak buat jugak la ..
tepung tu memang guna satu kg ke??

~aku dan die~ said...

@diana:hehe.buatla.klu nak kurg or jdikan 500 gram pon xpe.tp mauripan still kne pakai 1 bungkus.yg lain2 tu kne kurg kn la eh :)

nurhazDV said...

resepi ni leh wat tuk roti biase tak?hehe..ce tanye bakal mak mertue hang..nak wat roti cane plak..roti yg letak sosej tu..hee

Aku Afzal said...

hehe ni kalau dipasarkan..leh lingkup Big Apple :P

~aku dan die~ said...

@nurhazDV:hahaha.eden pon x sure.t eden tye bakal mak mertua eden :P

@Aku Afzal:hahaha.btol2.t tgok resepi chocostrawberi plak.mesti umppphhhh! :D