Saturday, July 9, 2011

dadih penyejuk hati :)

salam. hari ni aku nak share resepi dadih yang aku baru je buat tadi. senang je nak buat dadih ni tuan puan. huhu. 

bahan2 yang diperlukan ialah: 
satu bungkus serbuk dadih(kena beli dekat pasaraya dulu tau! :D )
satu tin susu cair
2000ml air
gula
ni serbuk dadih yang aku pakai. kalau boleh cari jenis yang macam ni lagi senang. kat belakang plastik ni ade cara2 nak buat dadih ;)

cara nak masak:
masukkan 2000ml air,susu cair dan satu senduk gula ke dalam bekas/periuk.
kacau hingga mendidih(guna api besar).
setelah mendidih,kecilkan api ke tahap paling kecil dan masukkan serbuk dadih.
siap dan boleh diletakkan dalam acuan! :)
 dalam periuk ;P
done!

senang kan??
jadi sekarang da boleh try mcm mne nak buat! :D
selamat mencuba ^__^

3 comments:

Encik JI said...

br je pas mkn dadih. hehe. nenas nye

hyz said...

dadih mudah dimasak sedap dimakan.. nyum2.... su suke pudding jagung n honey dew....

~aku dan die~ said...

@Encik JI:hehehe.sedp ke nanas pye?x penh try pon lg.huhu

@hyz:waaa ye ke.t nk try nenas,jagung n honey dew la :)