Wednesday, May 4, 2011

kenapa sembah kaabah?

Assalamualaikum..
selamat pagi semua :))
pagi2 ni aku nk share kt semua 1 cerita yg sgt menarik..
cerita ni aku dapat dari 1 blog n aku da mnx izin tuan blog utk copy..
thanks ats info yg menarik ni..jom kita layan story kt bwh ni :))


Mengapa sembah Kaabah? Persoalan itu selalu terngiang-ngiang dalam benak fikiran Jacky. 

Lalu dia pergi bertanyakan kepada seorang sahabatnya Ahmad. 

Jacky: "Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"

Ahmad: "Oh.. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"

Jacky: "Baitullah tu apa?"

Ahmad: "Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"

Jacky: "Allah ada dalam tu?"

Ahmad: "Tak.."

Jacky: "Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"

Ahmad: "Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."

Jacky: "Kamu sembah apa?"

Ahmad: "Saya sembah Allah swt"

Jacky: "Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"

Ahmad: "Saya menghadap sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."

Jacky: "Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."

Ahmad: "Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"

Jacky: "Pernah.. selalu.."

Ahmad: "Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"

Jacky: "Tengok perlawanan bola la.."

Ahmad: "Di mana?"

Jacky: "Dalam tv la.."

Ahmad: "Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."

Jacky: "Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."

Ahmad: "Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."

Jacky: "So..?"

Ahmad: "Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"

Jacky: "Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."

Ahmad: "Peliknya.."

Jacky: "Sebab apa pulak pelik?"

Ahmad: "Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."

Jacky: "Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."

Ahmad: "Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"

Jacky: "Ya.. tak pelik.."

Ahmad: "Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt.. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."

Jacky: "Erk.. kau betul.."

maka terjawablah persoalan Jacky selama ini.



p/s:jangan segan silu utk share dgn semua..saya dpt pahala,,anda juga dpt pahala :))

6 comments:

diddyname said...

terbaek.. beb

~aku dan die~ said...

@diddyname:btol2..cte ni memg bes! :)

perondajaketbiru74 said...

hehe best....

~aku dan die~ said...

hehe..btol2 :)

Faizal Syukri @ Peja said...

saya copy artikel ni ke fb sy dan credit ke blog awak ;D

~aku dan die~ said...

thanks peja coz sudi singgah n komen..silakan :))