Friday, May 6, 2011

aku mencintai..........




"aku mencintai orang-orang soleh sekalipun aku bukan sebahagian daripada mereka,,aku berharap mendapatkan syafaat dari mereka..aku benci orang yang gemar melakukan maksiat,,sekalipun aku juga pernah melakukannya"

-Imam Syafie-

ini antara 'best qoute' yg aku pernah dengar..
pernah tak korang dengar orang cakap cmni,,
"ala,,aku bukan la baik sangat..buat ape aku nk tegur dia..aku pon sama je..pandai-pandai la dia nak jaga diri dia"
pernah dengar tak??
then korg rasa ape??
mesti korang pikir,,orang baik je yang boleh tegur orang tak baik??
macam tu??
tapi kan,,setiap manusia mesti ade buat salah even salah kecil..
kalau ikut pendapat aku,,tak semua orang sempurna n setiap orang mesti ade buat silap..
jadi kat sini,,tak kesahlah korang baik mana pon or korang jahat mana pon,,jgn lupa untuk ingatkan kawan2 yg selalu terlupa,,yang lalai,,dan yang sering inginkan teguran daripada kawan2 yang lain..
mungkin dia memerlukan seseorang utk ditegur utk merubah dia ke arah yg lebih baik..

Imam Syafie sendiri cakap yang beliau suka orang soleh walaupon beliau bukan sebahagian daripadanya..
mksod yang aku paham dari kata2 beliau ialah walaupun Imam Syafie tau dirinya tak tergolong dalam golongan orang2 soleh(means dia sedar yang diri dia still ade buat salah and x layak tergolong dalam kalangan orang soleh),,dia still cinta akan orang2 soleh supaya dia mendapat syafaat daripada mereka dan secara tak langsung,,beliau berusaha utk menjadi orang2 yg soleh..

mula2 kita cinta orang soleh,,tapi lama2 dengan hidayah yg Allah bagi,,i'Allah kita juga tergolong dalam orang2 soleh..
kemudian,,Imam Syafie sndri mengatakan yang beliau benci orang yg melakukan maksiat walaupun beliau juga pernah melakukannya..
manusia biasa seperti kita memang tak terlepas dri melakukan dosa..
walau mcm mne pon,,kita disarankan untuk benci melakukan dosa wlupon kita pernah buat dosa tu..
semoga dengan bencinya kita pada dosa yg kita lakukan akn menghalang kita dari terus melakukan dosa..
wallahu'alam..

p/s:aku bukan la seorang yg pakar dalam hal2 macam ni..aku masih lg banyak kekurangan..mungkin aku juga memerlukan seseorang utk menegur diriku dan memperbaiki salah silapku..maaf ats salah silap..sekadar peringatan bersama..syukran jazilan..

2 comments:

Kakzakie said...

Walau siapa pun kita tetap mahu menjadi yg terbaik dan mahu berteman yg terbaik. Nasihat-menasihati amat dituntut....

~aku dan die~ said...

@kakzakie:btol..sokong kakzakie..pepepon,,kte try jd yg terbek..