Monday, June 14, 2010

~BulAn ReJab keMbal! Lag!~


Rejab bermkne kebesaran atau kemuliaan dan ia membawa maksud bulan yg dimuliakan atau bulan yg dibesarkn. masyarakat jahiliyah menamakn buln ini bulan rejab kerana mereka memulia dan menghormati bulan ini dgn mengharamkn berperang di dalamnye.dan Rasulullah SAW mengekalkan nme ini dan mengharamkn pertumphn drh di buln rejab.

Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnye bulan rejab itu bulan Allah, bulan syaaban itu bulanku dan bulan ramadhan bulan umatku".

Peristiwa besar yg berlaku di dlm buln rejab ialah peristiwa 'Isra dan Mikraj.'Isra dan Mikraj adlh peristiwa di mana Rasulullah SAW telah bergerak dr mekah ke baitulmaqdis pd wktu mlm dan diangkt ke langit tok bertemu allah SWT.Pd mlm itu juga,Rasulullah SAW telh menerima perintah menunaikn kewajipan solat 5 wktu sehari semlm.Dan kewajipan itu yg akn tetp kte laksanakn smpi akhir hyt kte sbgai seorg nuslim :)

"Kembalilah kpd Tuhan kamu dgn memohon keampounan dr dosa2 kamu dan hindarkanlah perbuatan maksiat dlm bulan mulia iaitu bulan REJAB"

7 comments:

redriben said...

yeah.. mari kita same-same berpuasa sunat dalam bulan rejab nih

Nina Nurziana said...

puasa di bulan rejab mmg bagus ;)

~aku dan die~ said...

btl3.... bnyk kelebihan nye kite berpose dlm bln rejab.... I'ALLAH... kite sume akn diberkati oleh ALLAH S.W.T..

princeduyong said...

bersama hayati kemuliaan rejab

rhapsody LiN said...

bgus en3 ni.. sama2 kita ingtkan kehadiran bulan rejab.


haish.. puasa skne cepat2 ganti ni! hehe..

zaza said...

nabi mengharamkan pertumpahan darah dlm bulan ni kan??

tp apa yg tjadi dkt Gaza sana tu mmg menyedihkan.. skrg ni bperang ikut suka hati jer..

baik lg org2 jahiliyah pd zaman dulu.. at least diorg thu adab nk bperang...

~aku dan die~ said...

zaza:btol2..org israel sgt kejm!!kte mampu berdoa utk mrke..

lin:gnti pose cept2..hehhehe ;)